بعد از جراحی بینی ممکن است خشکی دهان را تجریه کنید. نیاز نیست نگران باشید ؛ خشکی دهان بعد از عمل بینی هر چند می تواند آزاردهنده باشد اما یکی از اثرات جانبی موقت است که بعد از مدتی بهبود پیدا میکند. برای اینکه این تجربه برایتان دشوار نباشد ، از سوی پزشک دستورالعمل مراقبتی دریافت می کنید که با رعایت موارد آن ، می توانید به آسانی خشکی دهان بعد از جراحی بینی را رفع نمایید.
علت خشکی دهان بعد از عمل بینی
- گرفتگی بینی و تنفس از راه دهان : یکی از علت های اصلی خشک شدن دهان بعد از عمل بینی ، کیپ شدن دماغ است. بعد از عمل ، ورم داخلی بینی ، باعث تنگ شدن مسیر عبور هوا می شود و همین امر بیمار را مجبور به تنفس از راه دهان می کند. این تغییر مسیر تنفس باعث کاهش تولید بزاق دهان شده و همین مسئله منجر به خشکی دهان می شود. تا زمانی که التهاب داخلی بینی همچنان باقی مانده باشد ، خشکی حفره دهان هم ماندگار است.
- اثرات جانبی بیهوشی و داروها : بیهوشی عمومی و داروهای بعد از عمل بینی هم میتوانند نقش پررنگی در دهیدراته شدن بدن و خشکی دهان بعد از جراحی بینی داشته باشند. بیهوشی موقتا تولید بزاق دهان را پایین آورده و به همین خاطر بعد از جراحی تا مدتی خشکی دهان را موجب می شود. علاوه بر این ، مصرف داروهای مسکن ، آنتی هیستامین و ضد احتقان بینی که در طول دوره نقاهت مصرف می شوند ، در کاهش رطوبت دهان بعد از عمل بینی تاثیر گذار هستند.
- کاهش هیدراتاسیون بعد در دوره نقاهت : بعد از عمل بینی ، بخاطر علت های مختلفی مثلا احساس تهوع و استفراغ ، ممکن است فرد مایعات کمتری مصرف کند. پایین آمدن سطح مایعات بدن ، یکی دیگر از علت های خشکی دهان بعد از عمل بینی است.
درمان خشکی دهان بعد از عمل بینی
برای کمک به کاهش خشکی دهان بعد از جراحی بینی راهکارها و درمان های متعددی وجود دارند. هر چند خشکی دهان خود به مرور با بهبودی التهاب ها و بازگشت بدن به حالت عادی ، درمان می شود ، اما به کمک متدهای درمانی که از سمت بهترین جراح بینی دریافت می کنید ، می توانید روند بهبود آن را سرعت دهید :
هیدراته نگه داشتن بدن : یکی از ساده ترین و البته موثرترین کارهایی که می توانید برای کاهش خشکی دهان بعد از عمل بینی کنید ، هیدراته نگه داشتن بدن است. با مصرف زیاد مایعات سالم ( مثل آب آشامیدنی و آب میوه های طبیعی ) سطح آب و مایعات بدن تان را بالا نگه دارید.
مراقبت از بینی جهت کاهش التهاب : از ان جایی که التهاب های داخلی بینی بعد از عمل ، بیمار را مجبور به تنفس از راه دهان می کند. بنابراین نیاز است هر گونه مراقبت لازم جهت کاهش ورم و التهاب و تجمع ترشحات را انجام دهید تا با بهبودی این موارد ، خشکی دهان بعد از عمل بینی هم درمان شود.
تکنیک های تحریک تولید بزاق دهان : یکی دیگر از روش ها برای درمان خشکی دهان بعد از جراحی بینی ، تحریک تولید بزاق دهان است. برای این کار می توانید از آدامس های بدون شکر استفاده کنید. همچنین می توانید از میوه و خوراکی هایی که درصد آب بالایی دارند مثل خیار ، هندوانه و کرفس استفاده کنید.
از هرگونه عاملی که باعث دهیدراته شدن می شود ، دور بمانید : مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین ، مشروبات الکلی و غذاهای شور ، تند و پر ادویه همگی باعث افزایش خشکی دهان بعد از عمل بینی می شوند. چون سطح رطوبت و مایعات بدن را کاهش می دهند. کشیدن سیگار و دخانیات هم باعث کاهش بزاق دهان می شود.
عوارض خشکی دهان بعد از جراحی بینی
از جمله عوارض احتمالی خشکی دهان بعد از جراحی بینی بالا رفتن رسک عفونت دهانی است. بزاق دهان یک سد دفاعی در برابر عوامل بیماری زاست. وقتی حجم بزاق کم شود و خشکی دهان افزایش پیدا کند ، ممکن است عفونت را تجربه کنید. همچنین بخاطر کاهش بزاق دهان ، احتمال رشد و افزایش باکتری ها هم بیشتر می شود و ممکن است باعث استشمام بوی نامطبوع از دهان شود.
بخاطر خشکی دهان بعد از عمل بینی ، ممکن است بلع و حرف زدن هم برایتان سخت شود. کاهش رطوبت داخل دهان ، باعث خشکی گلو هم می شود و همین مسئله بلع رو دشوار می کند. علاوه بر این خشکی گلو و دهان می تواند باعث گرفتگی صدا شود و صحبت کردن را سخت کند.
خشکی لب بعد از عمل بینی
تنفس از راه دهان بعد از عمل بینی علاوه بر خشکی حفره داخلی دهان ، باعث خشکی لب بعد از عمل بینی می شود. به طور کلی تمام عواملی که موجب خشکی دهان بعد از عمل بینی می شوند ، باعث خشکی و پوسته پوسته شدن لب هم می شوند. برای کنترل خشکی لب بعد از جراحی بینی علاوه بر راهکاهای معمول که پیش تر هم ذکر شد ، یعنی مصرف مایعات ، عدم استفاده از دخانیات و مشروبات الکلی و غیره ، می توانید از بالم و مرطوب کننده لب هم استفاده کنید. همچنین توجه داشته باشید که در صورت ایجاد خشکی در لب ها ، از کندن پوست های خشک با دست اجتناب کنید.