متاسفانه ، گاهی اوقات پس از جراحی زیبایی بینی ، عارضه جدی نکروز یا مرگ بافت بینی رخ می دهد. این مشکل می تواند منجر به از دست دادن قسمتی از بینی و در نتیجه ایجاد ناهنجاری های ظاهری شدید شود. خوشبختانه ، با پیشرفت های اخیر در زمینه پزشکی و تکنیک های جراحی ، روش های درمانی موثری برای مقابله با نکروز بینی بعد از جراحی وجود دارد. با اگاهی از علائم اولیه نکروز بینی می توانید خیلی سریع از بروز این عارضه باخبر شوید و برای درمان آن اقدام کنید. چون نکروز بعد از عمل بینی یک عارضه جدی حساب می شود ، لازم است در مورد آن اطلاعات کاملی داشته باشید.
نکروز چیست؟
نکروز بینی چیست؟ به طور کلی ، نکروز یا مرگ بافت ناحیه شرایطی است که در آن بخشی از بافت به دلیل اختلال در جریان خون از بین می رود. نکروز بینی نیز یک حالت بسیار جدی و خطرناک می باشد که در آن فرد دچار مرگ بافت و سلول های بینی شده و در نتیجه آن بافت بینی تحلیل می رود. بنابراین نکروز بینی از خطرات بسیار جدی برخوردار بوده و کاملا عارضه جدی است. نکروز بینی به طور کلی خود به خود ایجاد نشده و در برخی مواردی همچون تزریق فیلر نامرغوب و ناشیانه مشاهده می شود.
علت نکروز بعد از تزریق فیلر
تزریق فیلر یکی از رایج ترین روش های غیر تهاجمی برای زیبایی و فرم دهی به بینی شناخته می شود ؛ اما در برخی موارد، تزریق فیلر به بینی می تواند عوارض جدی از جمله نکروز بینی ایجاد کند. یکی از علتهای نکروز بینی بعد از تزریق فیلر به طور مستقیم به انسداد عروق خونی مربوط می شود که اگر فیلر به اشتباه وارد یکی از رگ های خونی شود یا فشار زیادی بر عروق اطراف وارد کند، جریان خون به بافت قطع شده و منجر به نکروز می شود. بنابراین تزریق فیلر به بینی می بایست حتما توسط پزشک متخصص و با مهارت انجام و از بهترین مواد برای تزریق استفاده شود.
علائم نکروز بینی
به طور کلی فرقی ندارد که علت نکروز بینی شما چیست ؛ این عارضه ممکن است با علائم خفیفی از جمله تغییر رنگ پوست بینی از جمله کبود شدن (تیره شدن پوست ) یا حتی سفید شدن پوست همراه باشد. بعد از آن دیگر نشانه ای که می توان به عارضه نکروز بینی پی برد ، ورم غیر عادی بینی و کاهش حس بینی است. البته که در بیشتر اوقات این عارضه با درد شدید همراه بوده و فرد متوجه غیر عادی شدن شرایط می شود.
چرا بعد از جراحی بینی ، نکروز اتفاق می افتد؟
- اختلال در جریان خون : بینی از طریق شریان های خاصی خونرسانی می شود. در طول جراحی ، ممکن است این شریان ها آسیب ببینند یا فشرده شوند. در نتیجه این آسیب یا فشردگی که می تواند منجر به کاهش جریان خون شود ، نهایت مرگ بافت یا همان نکروز بینی اتفاق می افتد.
- آسیب به غضروف و پوست : غضروف بینی ساختار اصلی آن را تشکیل می دهد. آسیب به غضروف یا پوست روی آن در حین عمل می تواند باعث عدم تغذیه مناسب این بافت ها و از بین رفتن آنها شود.
- عفونت : هرگونه عفونت پس از جراحی می تواند به بافت های بینی آسیب برساند و از گردش خون مناسب جلوگیری کند که می تواند منجر به نکروز شود.
- فشار بیش از حد بر روی بینی : گاهی اوقات برای جلوگیری از خونریزی یا کبودی ، پانسمان های محکمی روی بینی قرار داده می دهند که می تواند باعث فشار بیش از حد و کاهش جریان خون شود.
- مشکلات سیستمیک : عواملی مانند دیابت ، سیگار کشیدن ، بیماری های قلبی عروقی و غیره می توانند خطر نکروز بینی بعد از جراحی را افزایش دهند.
برای پیشگیری از این عارضه ، انتخاب یک جراح بینی خوب و با تجربه ، رعایت دستورالعمل های پس از عمل و مراقبت های لازم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در صورت بروز نکروز و سیاه شدن بافت بینی نیز باید هرچه سریعتر درمان شود تا از پیشرفت آن جلوگیری شود.
نشانه های اولیه نکروز بعد از جراحی بینی چیست؟
علائم اولیه نکروز بینی پس از جراحی را باید جدی گرفت و به سرعت به پزشک معالج مراجعه کرد. این نشانه ها عبارتند از :
1. یکی از اولین علائم نکروز بینی ، تغییر رنگ پوست بینی به رنگ سیاه ، آبی تیره یا ارغوانی است. این تغییر رنگ معمولاً از نوک بینی شروع میشود و به تدریج گسترش مییابد. |
2. از دیگر علائم اولیه سیاه شدن بافت بینی ، متورم شدن آن ناحیه است. نواحی درگیر نکروز معمولاً متورم و سفت به نظر میرسند و هنگام لمس درد دارند. |
3. پوست روی نواحی نکروز شده بینی ممکن است ترک برداشته و باعث ایجاد زخم و اسکار شود. |
4. در مراحل اولیه نکروز شدن بافت بینی ، بیماران گاهی احساس سوزش ، گزگز یا درد در ناحیه آسیب دیده را گزارش میکنند. |
5. در موارد شدید نکروز ، بیمار هیچ احساس لمس یا درد در آن ناحیه ندارد که نشان دهنده آسیب عصبی است. |
6. در مراحل پیشرفته تر ، از ناحیه نکروز بینی بوی نامطبوع و متعفن استشمام میشود که ناشی از پوسیدگی بافت است. |
7. نکروز شدن بافت بینی میتواند منجر به عفونت و ترشح چرک از ناحیه آسیب دیده شود. |
هر یک از این علائم باید جدی گرفته شود تا از پیشرفت نکروز و عوارض جدی تر آن جلوگیری شود. تشخیص و درمان به موقع بسیار حائز اهمیت است.
چند روز بعد از عمل بینی ، نکروز اتفاق می افتد؟
معمولاً نکروز چند روز پس از جراحی بینی ظاهر می شود ، ولی زمان دقیق آن بسته به شرایط مختلف ممکن است متفاوت باشد. عموماً بین ۳ تا ۷ روز بعد از عمل ، احتمال دارد علائم اولیه نکروز بینی را متوجه شوید. مواردی مانند تغییر رنگ پوست (تیره یا سیاه شدن) ، درد شدید ، تورم غیرعادی و تاول زدن از نشانه های اولیه از بین رفتن بافت بینی هستند. اگر جریان خون به بافت بینی به دلیل فشار گچ ، بخیه های محکم ، یا آسیب به عروق خون رسان قطع شود ، احتمال بروز نکروز و مرگ بافت هم افزایش می یابد.
چقدر طول می کشد تا نکروز بینی بعد از عمل بهبود پیدا کند؟
اولین نکته ای که باید بدانید ، این است که نکروز بینی فورا و یک شبه بهبود پیدا نمی کند. پروسه بهبودی آن یک روند تدریجی است و ممکن است چند هفته یا حتی چند ماه ادامه داشته باشد. چندین عامل تعیین کننده در مدت زمان بهبودی نکروز بعد از عمل بینی وجود دارند ؛ از جمله میزان آسیب بافتی ، وضعیت سلامت عمومی فرد و مداخلات پزشکی و درمان های انجام شده در این راستا.
موارد زمینه ای مثل بیماری دیابت یا عادت سیگار کشیدن هم در زمان بهبود نکروز بینی بعد از عمل موثر هستند. در مرحله اول درمان ، پزشک سعی دارد از پیشرفت نکروز جلوگیری کند. پس از کنترل نکروز ، مراحل ترمیم و بازسازی شروع می شود.
برای درمان نکروز بینی بعد از جراحی چه باید کرد؟
با توجه به اینکه سیاه شدن بافت بینی یکی از عوارض جدی بعد از جراحی به حساب می آید ، در صورتی که متوجه سیاه شدن پوست بینی تان شدید ، سریعا برای درمان اقدام کنید. مراحل درمان نکروز بینی بعد از جراحی به این صورت است :
- مراجعه حضوری به پزشک : بهترین کار برای درمان نکروز بعد از جراحی بینی ، مراجعه کردن به پزشک متخصص است ؛ آن هم به محض مشاهده علائم اولیه!
- ترمیم بافت های آسیب دیده : برای جلوگیری از شیوع عفونت در سایر بافت ها ، پزشک آنتی بیوتیک و پمادهای ترمیم کننده تجویز می کند. استفاده از این داروها برای ترمیم و بازسازی بافت های از بین رفته ضروری است.
- اکسیژن تراپی : اکسیژن تراپی یکی از روش های ترمیم بافت های از بین رفته و نکروز شده است. در این روش درمانی نکروز بینی بدن در معرض اکسیژن با فشار بالا قرار رفته و با بهبود جریان خون و اکسیژن رسانی به ترمیم بافت های آسیب دیده کمک می کند.
- جراحی ترمیمی : اگر نکروز بینی شدید بوده و بخش زیادی از بافت از بین رفته باشد ، جراحی ترمیمی باید انجام شود که طی ان با استفاده از بافت های پیوندی بخش های آسیب دیده بازسازی شوند.
عکس و تصاویر نکروز بینی
احتمال بروز نکروز بینی بعد از جراحی برای چه کسانی بیشتر است؟
وجود بعضی از شرایط باعث می شوند تا برخ افراد به میزان بیشتری در معرض خطر نکروز بعد از عمل بینی باشند. از جمله این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد :
ابتلا به بیماری های عروقی : افرادی که به مشکلات و بیماری های عروقی مبتلا هستند ، ریسک ابتلا به نکروز بینی بعد از عمل برایشان بسیار بالا است. این نوع بیماری می تواند در روند گردش خون و اکسیژن رسانی بدن اختلال ایجاد کرده و می تواند نکروز بافت را در پی داشته باشد
افراد سیگاری : کسانی که سیگار می کشند یا به طور کلی دخانیات حاوی نیکوتین استعمال می کنند ، خود را در معرض نکروز بعد از جراحی قرار می دهند. زیرا نیکوتین باعث انقباض عروق خونی شده و جریان خون به محل جراحی شده کاهش پیدا می کند.
بیماران دیابتی : افراد دیابتی بخاطر نوع بیماری شان ، روند ترمیم و بهبودی زخم هایشان ممکن است کند پیش برود. هرچه روند بهبود کندتر پیش برود ، احتمال بروز نکروز بینی هم بیشتر می شود.
ضخیم بودن پوستی بینی : خشم بودن پوست بینی باعث ورم بیشتر بعد از جراحی بینی شده و متعاقبا روند بهبودی هم آرام تر طی می شود. همچنین ورم و تراکم لایه های زیر جلدی ، ممکن است جریان خون به آن قسمت را کاهش دهند. نرسیدن خون و اکسیژن کافی و به موقع ، مرگ بافت بینی بعد از عمل را محتمل تر می کنند.
آیا نکروز بینی بعد از عمل قابل پیشگیری است؟
بله ، نکروز پس از جراحی تا حد زیادی قابل پیشگیری است. اقدامات زیر می تواند خطر بروز این عارضه را کاهش دهد:
- انتخاب جراح با تجربه : انتخاب یک پزشک مجرب و معتبر که تسلط کامل بر تکنیک های جراحی بینی دارد ، بسیار مهم است. جراحان با تجربه از تکنیک های مناسب برای حفظ گردش خون بینی استفاده می کنند.
- ارزیابی دقیق پیش از عمل : قبل از جراحی ، دکتر باید سابقه پزشکی، عادات و وضعیت سلامت شما را به دقت بررسی کند تا عوامل خطرساز نکروز مانند دیابت ، بیماری های قلبی عروقی ، سیگار کشیدن و غیره را شناسایی کند.
- آماده سازی مناسب : پیش از عمل ، جراح ممکن است توصیه کند داروهای خاصی مصرف کنید ، سیگار را ترک کنید یا رژیم غذایی خود را تغییر دهید تا بدن برای جراحی آماده شود.
- تکنیک جراحی مناسب : جراح باید از تکنیک هایی استفاده کند که حداقل آسیب را به بافت ها و عروق خونی بینی وارد کند تا گردش خون به خوبی حفظ شود.
- مراقبت های پس از عمل : رعایت دستورالعمل های پزشک پس از عمل مانند استراحت کافی ، جلوگیری از فعالیت سنگین ، عدم مصرف سیگار و داروهای ضد التهاب بسیار مهم است.
- تشخیص و درمان به موقع : اگر با وجود تمام احتیاط ها نکروز رخ داد ، تشخیص سریع و درمان فوری آن می تواند از پیشرفت و عوارض جدی تر آن پیشگیری کند.