پولیپ بینی (nasal polyps) یکی از مشکلات شایعی است که در خیلی از افرادی که برای انجام جراحی بینی اقدام می کنند ، دیده می شود. وجود این پولیپ ها می تواند نفس کشیدن را برای شما تا حدی دشوار کند ؛ البته به تعداد و میزان بزرگی آن هم بستگی دارد. گاهی اوقات ممکن است این پولیپ ها کوچک و به تعداد کمی باشند ، به طوریکه حتی متوجه وجود آن ها نشوید. برای اینکه دقیق بدانید این عارضه چیست ، چه علائمی دارد و برای درمان آن باید چه کاری انجام دهید ، پیشنهاد می شود ، ادامه مطلب را بخوانید.
پولیپ بینی چیست؟
پولیپ بینی یک رشد غیر طبیعی بافت نرم در داخل حفرههای بینی است. این رشدها معمولاً بی ضرر هستند، اما میتوانند مشکلاتی را ایجاد کنند. پولیپ های بینی شبیه قطره های آب هستند که از سقف یا دیواره های بینی آویزان می شوند. آنها معمولاً نرم ، بدون درد و قرمز مایل به صورتی هستند. اندازه آنها میتواند از خیلی کوچک تا آنقدر بزرگ باشد که مجرای بینی را مسدود کند.
علت و عوامل ایجاد پولیپ های بینی
التهاب مزمن در مجاری بینی و سینوس ها ، یکی از علت های اصلی ایجاد پولیپ است. این التهاب ها ممکن است از عفونت های مکرر سینوسی ، آلرژی های فصلی یا بیماری های تنفسی مزمن ناشی شوند. در این وضعیت ، دیواره های بینی و سینوس ها به طور مداوم ورم کرده و در نهایت موجب رشد پولیپ ها می شود.
یکی دیگر از علت های رشد پولیپ در بینی به عوامل محیطی و ژنتیکی مربوط می شود. آلرژی های محیطی مثل حساسیت به گرد و غبار ، گرده گیاهان یا مواد شیمیایی ، از جمله فاکتورهای محرک جهت ایجاد التهاب در مجاری بینی هستند. وجود این گونه آلرژی ها می توانند باعث واکنش غیر طبیعی سلول های داخل بینی شده و در نهایت پولیپ ایجاد شود.
آسم و دیگر بیماری های التهابی مثل فیبروز کیستیک ، ریسک ابتلا به پولیپ بینی را به طور قابل توجهی بالا می برند. این گروه از بیماری ها مستقیما التهاب مزمن در سینوس ها را تحریک کرده و در نهایت می توانند منجر به رشد پولیپ در بینی شوند.
علائم پولیپ بینی چیست؟
مشکلات تنفسی : یکی از مشخصترین علائم وجود پولیپ ، مشکلات تنفسی است. کسانی که به این مشکل دچار هستند ، احساس میکنند که مسیر عبور هوا در بینیشان مسدود شده و نفس کشیدن از حالت عادی برایشان سخت تر است. این مشکلات به دلیل رشد پولیپها و کمتر شدن فضا برای عبور هوا از بینی ایجاد میشوند. مشکلات تنفسی ناشی از پولیپ بینی ، در شب و موقع خواب شدیدتر هم می شود. امکان دارد انسداد بینی به طور مداوم یا به صورت دورهای اتفاق بیفتد و شما احساس فشار در ناحیه بینی و صورت را تجربه کنید. |
ترشحات بینی : در صورت وجود پولیپ ، ممکن است متوجه ترشحات بینی بیش از حد معمول شوید. این ترشحات معمولاً به شکل چرکی یا آبکی هستند. گاهی اوقات ممکن است حتی این ترشحات وارد گلو شوند و گلودرد و سرفه را به همراه داشته باشند. |
درد و فشار در ناحیه صورت : بسیاری از کسانی که پولیپ دارند ، در نواحی پیشانی ، گونهها و بینی ، احساس درد و سنگینی میکنند. در واقع فشار ناشی از پولیپها و سینوسها موجب ایجاد این درد می شود. این احتمال هم وجود دارد که این درد با تغییرات فصلی ، مثل آلرژی ها یا سرما خوردگی شدت پیدا کند و مشکلاتی جدی در عملکرد روزانه فرد به وجود آید. |
کاهش حس بویایی : به دلیل انسداد ایجاد شده در بینی توسط پولیپ یا پولیپ ها ، فرد قادر به تشخیص و شناسایی دقیق بوها نخواهد بود و همین مسئله باعث کاهش حس بویایی در آنها می شود. |
از کجا بفهمیم پولیپ داریم؟
برای تشخیص اینکه آیا پولیپ بینی دارید یا نه ، باید به پزشک مراجعه کنید. البته در صورتی که با علائم پولیپ بینی آشنایی داشته باشید ، خودتان هم می توانید تا حدودی به وجود این توده ها در بینی پی ببرید. آگاهی از علائم بیماری پولیپ دماغ به شما کمک می کند تا سریع تر این عارضه را شناسایی کنید و برای درمان آن اقدام نمایید.
پزشک برای شناسایی این عارضه از تکنیک اندوسکوپی تشخیصی استفاده می کند. با فرستادن اندوسکوپ به داخل حفره بینی و بررسی این ناحیه می تواند متوجه وجود یا عدم وجود پولیپ در بینی شود. گاهی اوقات برای تشخیص ، به انجام پروسه های تصویربرداری پزشکی مثل سی تی اسکن یا ام آر آی نیاز است.
آیا پولیپ بینی خطرناک است؟
پولیپ بینی معمولاً خطرناک نیست و اغلب خوش خیم است. با این حال ، در برخی موارد میتواند مشکلاتی ایجاد کند که نیاز به توجه پزشکی دارد. در اکثر موارد ، پولیپ های بینی فقط باعث ناراحتی و مشکلات خفیف میشوند. این مشکلات میتواند شامل گرفتگی بینی ، کاهش حس بویایی و ترشح بینی باشد. اگرچه این علائم آزاردهنده هستند، اما معمولاً تهدیدی برای سلامتی کلی فرد محسوب نمیشوند. با این وجود ، در برخی موارد ، پولیپهای بزرگ یا متعدد میتوانند مشکلات جدی تری ایجاد کنند. برای مثال ، اگر پولیپ ها مجرای بینی را کاملاً مسدود کنند ، می توانند باعث مشکلات تنفسی شوند. این وضعیت میتواند منجر به خواب نامناسب ، خستگی روزانه و حتی مشکلات قلبی-ریوی در موارد بسیار نادر شود.
همچنین ، پولیپهای بینی میتوانند محیط مناسبی برای رشد باکتری ها و قارچ ها فراهم کنند. این امر میتواند منجر به عفونتهای مکرر سینوسی شود که نیاز به درمان با آنتیبیوتیک دارند. عفونتهای مکرر میتوانند کیفیت زندگی را کاهش دهند و در موارد نادر ، به مشکلات جدی تر منجر شوند. در موارد بسیار نادر ، پولیپهای بینی میتوانند نشانهای از شرایط جدیتر مانند فیبروز کیستیک یا برخی انواع تومورها باشند. به همین دلیل ، تشخیص و پیگیری پزشکی مناسب بسیار مهم است. با وجود این موارد ، مهم است به خاطر داشته باشیم که اکثر پولیپهای بینی با درمان مناسب قابل کنترل هستند. پزشکان میتوانند با استفاده از داروها یا در صورت لزوم ، جراحی ، پولیپ ها را درمان کنند و از عوارض جدی جلوگیری کنند.
آیا با درمان های خانگی پولیپ از بین می رود؟
درمانهای خانگی معمولاً نمیتوانند پولیپهای بینی را کاملاً از بین ببرند. پولیپ ها رشدهای بافتی هستند که نیاز به درمان پزشکی دارند. با این حال ، برخی روشهای خانگی میتوانند به کاهش علائم و جلوگیری از رشد بیشتر پولیپها کمک کنند.
شستشوی بینی با محلول نمکی یکی از روشهای خانگی مفید است. این کار میتواند به پاک کردن مجاری بینی ، کاهش التهاب و بهبود تنفس کمک کند. اگرچه این روش پولیپ را از بین نمیبرد ، اما میتواند راحتی بیشتری ایجاد کند. استفاده از بخور یا دوش آب گرم نیز می تواند به باز کردن مجاری بینی و کاهش احتقان کمک کند. این روش ها میتوانند تنفس را راحتتر کرده و فشار روی سینوسها را کم کنند. تغییرات رژیم غذایی ، مانند کاهش مصرف غذاهای التهاب زا و افزایش مصرف غذاهای ضد التهابی ، میتواند به کاهش التهاب کلی بدن کمک کند. این امر ممکن است در کنترل رشد پولیپها مؤثر باشد.
با این حال ، مهم است به یاد داشته باشیم که این روشهای خانگی جایگزین درمان پزشکی نیستند. پولیپ های بینی معمولاً نیاز به درمانهای دارویی یا در موارد شدیدتر، جراحی دارند. درمانهای خانگی باید به عنوان مکمل درمانهای پزشکی و با مشورت پزشک استفاده شوند.