ورزش بعد از جراحی بینی چه زمانی قابل پیگیری است ؟ هر متقاضی ورزشکار جراحی بینی به دنبال پاسخ این پرسش است. از این بابت هر آنچه باید بدانند در این مطلب گنجانده شده است. راینوپلاستی یک عملیات زیبایی است که شکل بینی را بهبود بخشیده ، آن را زیباتر کرده و عملکرد آن را نیز ارتقا می دهد. با توجه به اینکه عمل کردن دماغ فرایند جراحی است که بر روی صورت انجام می شود شاید اینگونه تصور کنید که کاری با بخش های دیگر بدن نداشته و بلافاصله بعد از آن می توانید فعالیت های فیزیکی و ورزشی خود را از سر بگیرید.
هر چند این عمل جراحی فقط صورت و منحصراً بینی را مورد هدف قرار می دهد ولی در طول دوره ریکاوری و بهبود این جراحی تهاجمی ، کل بدن شما به استراحت نیاز دارد. انجام فعالیت های فیزیکی سنگین بلافاصله بعد از جراحی می تواند تاثیرات منفی را بر روی نتیجه درمان برجای گذاشته و بدتر از همه باعث آسیب دیدن بینی شود.
چقدر بعد از عمل بینی می توانیم ورزش کردن را شروع کنیم؟
برای شروع کردن ورزش بعد از جراحی بینی باید پله به پله برید جلو ؛ یعنی چی؟ یعنی نمی توانید یکدفعه به روتین ورزشی قبل از عمل تان برگردید و تمرینات سنگین و پر فشار انجام دهید. بلکه باید اول از حرکات سبک شروع کنید و کم کم به شدت آن اضافه کنید. به جدول زمانبندی ورزش بعد از عمل بینی دقت کنید تا متوجه بشوید در هر بازه زمانی بعد از عمل چه نوع ورزشی را می توانید انجام دهید.
هفته 1 | استراحت کردن در طول هفته اول بعد از عمل ، صحیح ترین کار است. غیر از پیاده روی سبک در فواصل زمانی کوتاه در داخل منزل، بدن خود را درگیر هیچ فعالیت فیزیکی دیگری نکنید. پیاده روی های خود را به ده دقیقه در هر دو ساعت محدود کنید. این پیاده روی باعث می شود که خون با جریان ملایم در رگها گردش داشته و خطر لخته شدن خون از بین برود. اگر حس کردید که خسته شده اید یا نفس تان بند آمده است ، بنشینید. این دو شاخص علامت بالا رفتن ضربان قلب بوده و خطر خونریزی بینی را افزایش می دهند. در طول هفته اول بعد از عمل ، روی ریکاوری تمرکز کرده و داروهای مسکن را طبق دستور مصرف کنید. به این ترتیب درد را تحت کنترل درآورده و ورم و کبودی را به حداقل می رسانید. استراحت کنید. زیاد آب بنوشید. ضربان قلب را پایین نگه دارید. |
هفته 2 الی 4
| در طول این بازه زمانی گچ بینی برداشته شده و بخیه ها کشیده می شوند. از این مرحله به بعد می توانید اندکی طول مدت پیاده روی را افزایش داده و ورزش هایی غیر رزمی که هیچ تاثیر منفی بر روی بینی بر جای نمی گذارند را آغاز کنید. وزنه برداری بعد از عمل در این دوره باید در حدی باشد که هیچ فشاری را به بدن و بینی وارد نکند. از فعالیت هایی از قبیل دوچرخه سواری جاده ای که احتمال زمین خوردن و ضربه دیدن بینی در آن دور از انتظار نیست بپرهیزید. اگر با انجام ورزش هایی از قبیل طناب زدن ، دراز نشست یا حلقه زدن بعد از جراحی کردن دماغ ، ضربان قلب شما به شدت بالا رود یا اگر خون مستقیماً به بینی هدایت شود ، بینی شما در برابر آسیب دیدگی مستعد خواهد شد. در طول این بازه زمانی ، بینی همچنان در برابر ضربه دیدن بسیار آسیب پذیر است. فقط ورزش های ملایم ، غیر رزمی و ورزش هایی که اطمینان دارید آسیبی به بینی وارد نمی کند انجام دهید. سطح ورزش های قدرتی را تا پنجاه درصد افزایش دهید. از شنا کردن و دویدن بپرهیزید. |
هفته 4 الی 6
| بعد از ماه اول ریکاوری ، می توانید طول مدت و شدت فعالیت های ورزشی خود را به آرامی افزایش دهید. به صدای بدن تان گوش کنید. اگر تا کنون در منزل ورزش می کردید از این زمان به بعد می توانید به باشگاه بروید ولی همچنان باید از ورزش هایی که احتمال ضربه دیدن بینی در آنها وجود دارد بپرهیزید. می توانید ورزش یوگا انجام دهید و سطح ورزش های قدرتی را تا هشتاد درصد بالا ببرید. حتماٌ به احساسی که در زمان انجام فعالیت های ورزشی پیدا می کنید توجه کنید. اگر حس می کنید ورزش کردن باعث خسته شدنتان می شود به بدنتان فرصت بیشتری برای استراحت بدهید. اگر زخم ها به طور کامل بهبود پیدا کرده اند می توانید شنا کردن را نیز به فهرست فعالیت های ورزشی خود اضافه کنید. همچنان از ورزش های رزمی خودداری کنید. سطح ورزش های قدرتی را تا 80 درصد بالا ببرید. اگر احساس می کنید شنا کردن مشکلی برایتان ایجاد نمی کند می توانید این ورزش را هم شروع کنید. |
هفته 6 به بعد | اگر میخواهید ورزش بعد از جراحی کردن بینی را شروع کنید باید بدانید که در بیشتر افراد حدوداً شش هفته طول می کشد تا بافت های ساختاری بینی به طور کامل به هم متصل شده و انسجام پیدا کنند. هر چند این بدان معنی است که از سر گیری فعالیت های ورزشی با سطح شدت بالا در این مرحله بلامانع است ولی همچنان باید از ورزش های رزمی و فعالیت هایی که احتمال وارد آمدن ضربه به بینی در آنها وجود دارد خودداری کنید. هر بیمار دارای ویژگی های منحصر به فرد خود می باشد و در برخی چندین ماه تا یک سال طول می کشد تا دوره ریکاوری به طور کامل تکمیل شود. حتی بعد از شش هفته بینی همچنان در برابر ضربه آسیب پذیر است. اگر قبلاً ورزشهایی از قبیل ورزش های رزمی یا فوتبال ، بستکبال ، والیبال و غیره انجام می داده اید باید تا مدتی از کاور های مخصوص استفاده کنید. |
خطرات از سر گیری زودهنگام ورزش بعد از جراحی بینی
همانطور که پیشتر اشاره شده شاید برخی تصور کنند که بینی یک اندام غیر مرتبط با سایر بخش های بدن است ولی بر خلاف این تصور اشتباه ، هر فعالیتی که انجام می دهید می تواند تاثیرات سیستماتیکی را بر جای گذارد که تا صورت نیز پیش می رود. به بیان ساده بعد از هر روند جراحی از جمله رینوپلاستی ، کل بدن به استراحت کردن نیاز دارد. ورزش ملایم یا سنگین می تواند باعث بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون شده و خطر تشدید خونریزی ، کبودی و دیگر عوارض در بینی را به همراه داشته باشد. در ساده ترین حالت ، ورم بینی شما افزایش می یابد و روند بهبود طولانی تر شده و نتیجه جراحی تحت تاثیرات منفی قرار می گیرد.
اجتناب از انجام فعالیت های ورزشی علاوه بر جلوگیری از بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون ، با هدف پیشگیری از وارد آمدن ضربه به بینی نیز انجام می شود. همانطور که می دانید بافت های داخل بینی بعد از جراحی بسیار حساس و آسیب پذیر هستند و هر گونه ضربه حتی یک لمس کردن مختصر نیز می تواند اثر منفی روی نتیجه جراحی بر جای گذارد.
برای مراقبت از نتیجه زیبایی که قرار است در آینده ای نزدیک صاحب آن شوید باید حداقل تا شش هفته از ورزش بعد از جراحی بینی خودداری کرده و از بینی تان خوب مراقبت کنید. هر چند دستورالعمل های مربوط به مراقبت های بعد از جراحی بینی در زیر می تواند یک راهنمای مسیر برای شما باشد ولی به خاطر داشته باشید که همیشه توصیه های بهترین جراح بینی اولویت دارد.
حتی بعد از سپری شدن شش هفته اگر در زمان ورزش کردن حس کردید که سرتان گیج می رود یا بینی تان ذق ذق می کند یا اگر احساس کردید بینی تان ورم کرده است ، حتماً ورزش کردن را استاپ کنید. بعد از ریکاوری کامل ، وقت زیادی برای از سر گیری ورزش بعد از عمل بینی دارید.
فرم نوبت دهی
برای تعیین نوبت عمل بینی و مشاوره ، اطلاعات خود را در فرم زیر وارد نمایید.
"*" زمینه های مورد نیاز را نشان می دهد
اهمیت ورزش پیاده روی بعد از عمل بینی
پیاده روی بعد از جراحی بینی از جهات مختلف برای بهبودی حائز اهمیت است:
- بهبود گردش خون: پیاده روی باعث افزایش گردش خون در بدن می شود که به نوبه خود به تسریع روند بهبودی و ترمیم بافت ها در ناحیه عمل کمک می کند. همچنین ، گردش خون مناسب ، تورم و کبودی را کاهش می دهد.
- کاهش خطر لخته شدن خون: کم تحرکی بعد از عمل جراحی، خطر لخته شدن خون را افزایش می دهد. پیاده روی با افزایش جریان خون ، خطر لخته شدن خون را در پاها و سایر قسمت های بدن کاهش می دهد.
- تقویت سیستم ایمنی بدن: فعالیت های ورزشی مانند پیاده روی ، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به مبارزه با عفونت ها کمک می کند. این امر برای جلوگیری از عوارض جراحی بینی ، مانند عفونت زخم ، بسیار مهم است.
- کمک به سلامت روان: پیاده روی در فضای باز و تنفس هوای تازه به کاهش استرس و اضطراب بعد از عمل جراحی کمک می کند. همچنین، این فعالیت باعث ترشح هورمون های شادی آور مانند اندورفین می شود و به بهبود روحیه و خلق و خو بیمار کمک می کند.
- حفظ تناسب اندام: کم تحرکی بعد از عمل جراحی می تواند منجر به افزایش وزن و ضعف عضلات شود. پیاده روی به حفظ تناسب اندام و جلوگیری از این عوارض کمک می کند.
نکات مهم در مورد ورزش پیاده روی بعد از جراحی بینی:
- زمان شروع پیاده روی: به طور کلی ، پزشکان توصیه می کنند که پیاده روی را 2 تا 3 روز بعد از عمل جراحی بینی شروع کنید. البته ، این زمان ممکن است با توجه به شرایط بیمار و نظر پزشک معالج متفاوت باشد.
- مدت زمان پیاده روی: در ابتدا ، پیاده روی های کوتاه 5 تا 10 دقیقه ای را شروع کنید و به تدریج مدت زمان آن را افزایش دهید. در عرض چند هفته ، می توانید به پیاده روی های 30 دقیقه ای یا بیشتر برسید.
- شدت پیاده روی: پیاده روی باید با شدت کم تا متوسط انجام شود. از پیاده روی سریع و نفس نفس زدن خودداری کنید.
ملاحظات مهم در حین پیاده روی بعد از عمل بینی :
- سر را بیش از حد خم نکنید.
- از پیاده روی در مسیرهای ناهموار و پر از دست انداز خودداری کنید.
- در صورت احساس درد یا ناراحتی، پیاده را متوقف کنید و با پزشک خود مشورت کنید.
- زمان شروع و مدت زمان پیاده روی با توجه به شرایط بیمار و نظر پزشک معالج متفاوت خواهد بود
انواع ورزش بعد از جراحی بینی
بدنسازی
یکی از سوالات رایج متقاضیان راینوپلاستی ، زمان از سرگیری ورزش بدنسازی بعد از جراحی بینی است. با توجه به اینکه هر ورزش ویژگی های خاص خود را داشته و بدن بیماران با یکدیگر متفاوت هستند بنابراین نمی توان راهنمای کلی را برای از سر گیری برخی ورزش ها ارائه داد. بر حسب سطح بالابردن فعالیت ورزشی که در الگوی بالا ارائه شد بیماران معمولاً می توانند از هفته های چهارم تا ششم این فعالیت ورزشی را آغاز کنند.
یوگا
یوگا به ظاهر یک ورزش بسیار ملایم در مقایسه با دویدن یا پریدن به نظر می رسد. شما می توانید دو تا سه هفته بعد از رینوپلاستی این ورزش را دوباره شروع کنید ولی با توجه به اینکه در طول این ورزش خون به سر فرستاده می شود و فشار خون بالا می رود بهتر است تا هفته چهارم تا ششم دست نگه دارید و از انجام این ورزش خودداری کنید.
پیلاتس
قانون مشابهی که برای ورزش یوگا گفته شد برای ورزش پیلاتس نیز مصداق دارد. ورزش روی یک زیر انداز نرم شاید به ظاهر ساده به نظر برسد ولی توجه داشته باشید که در طول این ورزش در حال انجام حرکاتی از قبیل خم شدن به جلو هستید. همین حرکات فشار وارده به بینی را بالا برده و جریان بیشتری از خون را به سمت سر و بینی هدایت می کند.
شنا کردن
تا زمانی که پوست بینی از خارج و داخل به طور کامل بهبود پیدا نکرده باشد نباید شنا کنید. اجتناب از شنا کردن معمولاً تا هفته چهارم بعد از عمل ادامه می یابد. آب استخرها معمولاً در مقایسه با آب دریا آلوده تر است. با توجه به اینکه اجتناب از ابتلای بینی به عفونت در ناحیه برش ها و بخیه ها دغدغه اصلی برای به تعویق انداختن شنا بعد از عمل است، حتی اگر در هفته های ششم تا دوازدهم نیز قصد شنا کردن دارید باید مراقب باشید و از بهبود کامل زخم های بینی مطمئن شوید.
زمان مناسب جهت ورزش بعد از جراحی بینی از اهمیت بالایی برخوردار است ؛ اگر قبل از عمل روتین ورزشی داشته اید و می خواهید پس از جراحی نیز این روند را ادامه دهید ، بایستی حتما از موارد فوق آگاهی کامل داشته باشید.
چه مدت بعد از عمل بینی میتوانیم ورزش حلقه زدن را شروع کنیم؟
این یک سؤال خوبیه و خیلیها دوست دارن بدانند کی می توانند دوباره برگردند سر تمرینشان. معمولاً ، به گفته پزشک باید حداقل 4 تا 6 هفته صبر کنید قبل از اینکه سراغ ورزشهای سنگین مثل حلقه زدن بروید. چرا؟ چون:
- بینی هنوز درحال ترمیم بوده و خیلی حساس است.
- حرکات شدید می تواند باعث خونریزی یا آسیب به بینی شوند.
- تو این مدت ، استخوانها و غضروفهای بینی درحال سازگاری با ساختار جدید هستند.
حالا ، بعد از این 4 تا 6 هفته چی می شود؟ خب ، می توانید کم کم حلقه زدن را شروع کنید ، ولی باید خیلی مراقب باشید.
انجام چه ورزش هایی بلافاصله بعد از جراحی بینی ممنوع است؟
یادتان نرود که بعد از عمل بینی نیاز دارید ورزشهایی رو بذارید کنار ، حداقل برای یک مدت. به طور کلی تا زمانی که به طور نسبی حالتون بعد از جراحی خوب شود ، این ورزشها را باید فعلاً فراموش کنید:
- ورزشهای رزمی: بوکس ، کاراته ، تکواندو و از این قبیل موارد.
- ورزشهای توپی: بسکتبال ، فوتبال ، والیبال. این ورزش ها خیلی خطرناکن چون هر لحظه ممکن است توپ بخوره به صورتت.
- ورزشهای آبی: شنا ، واترپلو ، شیرجه. آب میتواند باعث عفونت شود ؛ البته که فشارش هم برای بینی تازه جراحی شده خوب نیست.
- دویدن: حتی دویدن ساده هم می تواند باعث تکان خوردن و لرزش بینی بعد از جراحی شود.
- وزنهبرداری و بدنسازی سنگین: این ورزش ها فشار زیادی به بدنت وارد می کنند و می توانند باعث خونریزی یا تورم بینی شوند.
- ژیمناستیک و یوگای پیشرفته: حرکت هایی که سرت رو پایین می آورید یا وارونه میکنید ، میتوانند فشار زیادی به بینی عمل شده وارد کنند.
- اسکی و اسنوبورد: خطر افتادن و ضربه خوردن خیلی بالاست.
- دوچرخهسواری: مخصوصاً تو جادههای ناهموار ، میتواند بینی را تکان بده.
یک نکته مهم : حتی وقتی با اجازه پزشک بعد از جراحی بینی ورزش کردن را شروع میکنی، یواش یواش برو جلو. اگر احساس درد، فشار یا ناراحتی کردی، فوراً ورزش را متوقف کن.